Afgelopen maandag was een zeer druilerige dag. En in mijn iets of wat beroepsmisvormde geest, denk ik meteen “aha! ideaal voor zwart-wit foto’s!”.
Voordien zette ik over mijn foto’s een zwart-wit filter met VSCO bijvoorbeeld, maar nu wilde ik ook eens op zoek gaan naar specifieke zwart-wit apps.
Ik heb er twee gedownload. De eerste is de gratis app Monochromia, verkrijgbaar voor iOs en Android.
Met deze grauwe, onbewerkte, donkere foto startte ik.

Ik opende de foto in Monochromia en wat bij deze app anders is, is dat je niet kan kiezen uit verschillende filters. Je foto wordt onmiddellijk omgezet naar een zwart-witbeeld en dan kan je de foto verder gaan bewerken.
Het eerste wat je kan aanpassen is “Clamp”. Ik weet eigenlijk niet hoe je deze term best vertaalt, het is de eerste keer dat ik deze term tegenkom in een foto-app. Als je met je vinger naar rechts schuift over de foto, verhoog je het “clamp”-gehalte. Je krijgt dan een soort van matte filter over je beeld, waardoor je wat details verliest maar wat wel een heel hedendaagse zwart-witte look geeft.

 

 Nadien heb ik een “vignette” toegepast, dat is een zwarte rand, die er voor zorgt dat de aandacht naar het midden van je foto wordt getrokken.
Door naar rechts te schuiven vergroot je de intensiteit van het zwart. Door naar boven te schuiven vergroot je de straal van de vignettering.

 

 

Met het derde icoontje kan je “Noise” toevoegen aan je foto. Door korrel of krassen toe te voegen. Ik ben daar persoonlijk geen fan van dus heb die stap overgeslagen. Ook het vierde icoontje “Sepia” liet ik voor wat het was. Ik hou niet van die bruinige tint.

Met het vijfde icoontje kan je foto lichter/donkerder maken (naar rechts schuiven) en het contrast aanpassen (naar boven schuiven).

 

 

 

 

 

En uiteindelijk kwam ik met deze app tot deze zwart-wit foto:
Hetzelfde beeld heb ik ook in de betalende app BlackCam (verkrijgbaar voor iOs en Android) bewerkt:
Bij deze app heb je wel verschillende vooringestelde filters waar je uit kan kiezen. Ik koos voor de filter FLARE.
Met het tweede icoontje kan je de helderheid en contrast aanpassen.

Met het derde icoontje kan je de vignette aanpassen. Bij zwart-wit fotografie werkt dit vaak wel. Maar zoals bij alles: niet mee overdrijven. Een goeie vignette is redelijk subtiel, die valt niet onmiddellijk op.

Met het laatste icoontje kan je de foto wat opscherpen en wat structuur aan toevoegen. Dat is een optie die ik zelf nooit gebruik.

En uiteindelijk kwam ik met deze app tot dit resultaat:
Het verschil tussen beide foto’s is niet zo groot, in de eerste versie is de foto wat matter dan in de tweede. De tweede foto heeft een hoger contrast.