Afgelopen zaterdag was ongetwijfeld de zotste dag uit mijn smartphonefotografie-leven.
Er stonden niet één, niet twee, maar drie workshops op de planning. En nadien nog de officiële boekpresentatie van De Phonetograaf!
Bovendien was de eerste workshop in centrum Brussel en de volgende twee in centrum Leuven en had ik maar een uur de tijd om van de ene plek naar de andere te geraken én opgesteld.
Een bijna onmogelijke opdracht … en daarom heb ik de hulp ingeroepen van een superheld: mijn man.


Ik ben gezegend met een rots-in-de-branding-man, die me van punt a naar punt b brengt, klaarstaat met de auto als ik dringend naar punt c moet vertrekken. Stilletjes in een hoekje wacht terwijl ik bezig ben. In mijn hand knijpt als ik dreig in paniek te slaan. Eten gaat halen omdat ik daar geen tijd voor heb. En tussendoor eens fluistert in mijn oor: “ik ben fier op u”. Ik weet het, ik ben een dikke gelukzak.

In Brussel gaf ik voor De Blogacademie een workshop aan een heel fijne groep bloggers in het trendy Hotel Bloom. Ik begon de workshop met technische en compositie-tips en nadien gingen we in drie verschillende kamers die tips in de praktijk brengen. Alleen al voor de uitzichten is het hotel de moeite. Daarna gaf ik nog wat nabewerkingsadvies (Snapseed!) en vetrok ik als een wervelwind naar Leuven.

Dankzij superheldman kwam ik op tijd aan in Museum M voor de volgende workshop. En dat was er een speciale: eentje voor kinderen en ouders samen. Het was de eerste keer dat ik een dergelijke workshop gaf en wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar! Het was zo mooi om zien hoe creatief kinderen denken en zo ook hun ouders uitdagen.
Door korte opdrachtjes werd er gespeeld met standpunt en kadrage.
Door met ver en kortbij te spelen, werden zaken groter en kleiner. En staken ouders de kinderen in hun schoen en omgekeerd.

Geïnspireerd op deze foto uit De Phonetograaf:

maakte mama Nele en dochter Paulien deze leuke foto:


(c)Nele Smeyers
We maakten onze eigen fotofilters met transparant papier en stift.

En we maakten panoramafoto’s waar we meerdere keren op stonden.


Enfin, dolle pret dus. Aan het eind kreeg ieder kind/ouder-duo een Missielijst mee waar 10 foto-opdrachtjes op stonden die ze tot een goed einde moesten proberen brengen in het museum.

De derde workshop was er eentje voor volwassenen. Een korte power-sessie: technische tips, compositietips, wat foto’s maken in het museum, heel kort enkele interessante tools uit Snapseed tonen en dan zat het er al op. Een heel lieve groep, allemaal aandachtige deelnemers die lachten met mijn flauwe grapjes. 🙂
Aline, de adjunct-uitgever van Van Halewyck volgde de workshop ook en maakte wat making of foto’s. Want het daagde me plots dat ik door die drukke namiddag zelf geen foto’s had gemaakt in het museum. Dus Aline, heel erg dankjewel hiervoor! 🙂

(c) Aline Lapeire
(c) Aline Lapeire

(c) Aline Lapeire

En na de laatste workshop kwamen mijn lieve vrienden en familie aan in het museum, want dan was het tijd voor de officiële boekpresentatie. Aline gaf een boeiende speech over hoezeer ons foto-gedrag veranderd is. Hoe we vroeger enkel van de meer officiële momenten foto’s maakten. En we nu ook van de veel kleinere, ongedwongen momentjes beelden maken.
En dan kan ik alleen maar hopen dat een boek zoals De Phonetograaf mensen kan helpen om die kleine momenten zo goed mogelijk in beeld te brengen.
Mijn restte er nadien enkel nog heel erg veel dankuwel te zeggen, aan iedereen die me geholpen heeft; die geposeerd heeft voor het boek, die me gesteund heeft, die me geïnspireerd heeft. Eén iemand schiet er op al die vlak wat bovenuit en dat is bovengenoemde superheld Antonio. Zonder hem stond ik niet waar ik nu sta.
Ook de fijne mensen van Museum M wil ik bedanken, voor de toplocatie voor de 2 workshops én boekpresentatie, de goede omkadering en fantastische communicatie.
Maar de allergrootste dankjewel gaat uit naar het fantastische team van Van Halewyck! En dan voornamelijk aan Jeroen, met wie ik het eerst contact had en die meteen al enthousiast reageerde op mijn ideeën en het hele proces in gang heeft gezet en heel goed opvolgde. Aan Lise, die op onnoemelijk fantastische wijze de communicatie over het boek deed en doet. De Phonetograaf wordt goed opgepikt in de media en dat is helemaal haar verdienste. En aan Aline, die me heel goed ondersteunde, die me ook op ideetjes bracht voor de inhoud en alles in goede banen leidde.
Ook wil ik de fantastisch vormgeefster Jirka bedanken. Ik ben zooo blij met hoe het boek er uit ziet, het past helemaal bij mij en daar ben ik heel dankbaar voor.

(c) Aline Lapeire

En ik ben ook jou heel erg dankbaar, jij die deze blogpost leest. Omdat een blog of een boek zonder lezer niet veel voorstelt. Ik hoop dat ik jou kan blijven inspireren met tips en ideetjes.

Veel liefs,

Vicky

(c) Sabien Clement
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.

Oh, zeg en kom gerust eens langs op Instagram! 😀