Wat is vignettering? Eigenlijk is vignettering ‘lichtafval’, de randen van een foto zijn donkerder dan het midden van het beeld. Dit fenomeen zie je vooral als je met een lange lens werkt op je spiegelreflexcamera. Hoe langer de buis van de lens is, hoe meer lichtafval je krijgt aan de randen, dus hoe donkerder de randen worden. Dit effect kan bijvoorbeeld ook voorkomen als je met een zonnekap werkt op je lens.
Op zich zou je dus kunnen stellen dat vignettering niet helemaal de bedoeling is, dat het een ongewenst effect is van een lange lens of zonnekap.
Maar wat heel veel fotografen doen is in nabewerking vignettering toepassen op de foto. Omdat die vignettering wel een leuk effect geeft: de aandacht wordt namelijk naar het midden gestuurd en dat werkt vaak wel goed.

En dat is dus iets wat je ook heel makkelijk op je smartphonefoto’s kan toepassen. Maar … zoals bij elke nabewerkingseffect: niet overdrijven! De kunst is om vignettering toe te passen zonder dat het te hard opvalt dat je dat hebt toegepast.

Enkele voorbeelden:

BOVEN: zonder vignettering // ONDER: met vignettering
    

   

    

   

   

   

   

   

Zelf pas ik het vignette-effect vooral toe als ik vind dat mijn foto wat pit kan gebruiken. Als ik de foto wat te flets vind, probeer ik wat vignettering toe te voegen en dan vergelijk ik of ik het beter vindt zo.

In dit filmpje toon ik even hoe je de vignettering kan toepassen in de app Snapseed:
je opent je foto in Snapseed, gaat onderaan in het midden naar “tools” en dan rechts onderaan ga je naar “vignettering”.
Als je met je vinger over je foto naar links glijdt, creëer je een donkere rand, als je naar rechts gaat maak je de randen lichter.
Je kan de grootte van de bol wijzigen, waardoor je zelf kan kiezen hoe uitgebreid de donkere rand wordt in je beeld. En wat ook heel fijn is, is dat je het middelpunt van je bol kan verplaatsen zodat je niet per se het lichtste stuk in het midden van je foto hoeft te leggen.

(druk rechts onderaan in het scherm hieronder op de “full screen”-pijltjes om de video zo goed mogelijk te kunnen zien)


Je vindt heel wat tips en leuke foto-ideetjes in mijn nieuwe boek, ‘de Phonetograaf’.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!