-> Deze app is (momenteel) enkel beschikbaar voor iOs. Mijn excuses aan de Android-gebruikers.

Afgelopen zomer installeerde ik de app Carbon, een zwart-wit foto-editor. Ik moet toegeven dat ik een gesponsorde post van hen zag passeren in Instagram en ik aangetrokken was door de esthetiek van de gebruikte beelden.
Dat is ook het eerste wat opvalt als je deze app opent: hij ziet er ongelooflijk mooi en stijlvol uit. Op de “home-pagina” staan prachtige zwart-wit beelden die ongetwijfeld gemaakt zijn door professionele fotografen. Maar eerlijk gezegd: als je je product wil verkopen, verkoop je het toch beter zo goed mogelijk?
De keuze van de foto’s vind ik ook heel bepalend voor de sfeer van deze app: de app ademt rock ‘n roll uit. Wellicht de reden waarom deze app me aantrok 😉


Nu, bij het eerste gebruik merk je al snel dat er in deze “gratis” app eigenlijk niet zo veel gratis in zit. Als je het volledige gamma aan 56 zwart-wit filters wil, moet je 4,49€ betalen, in de gratis versie krijg je er 5 inbegrepen.
Ook de andere effecten, zoals lichtvlekken, krasjes, etc … zijn betalend.
omdat het wat beroepsmisvorming is, beslis ik alles te ‘unlocken’, dus ik betaal een bedrag (ongeveer 40€) waardoor ik toegang krijg tot alle filters en alle extra effecten: dat zijn 96 filters, 77 texturen en alle toekomstige nieuwigheden. Ik doe dat omdat dat voor mij een beroepskost is, ik denk niet dat ik dit zou doen als ik dit enkel voor eigen gebruik zou installeren.
Het is me intussen ook duidelijk dat deze app zich op de pro’s richt: mensen die een makkelijke manier willen om hun foto’s om te zetten. Niet enkel smartphonefoto’s, maar ook beelden die in veel hogere resolutie zijn gemaakt. Deze app is ook beschikbaar voor iPad en daarop is het aangenaam werken.

In ieder geval: ik heb het volledige pakket intussen en ik moet wel zeggen dat er heel mooie filters tussen zitten.

Enkele dagen geleden nam ik met de macrolens een foto van deze dode mug op de vensterbank in de studio. Een ideaal beeld om om te zetten naar zwart-wit, omdat de rode vlek rechts te veel de aandacht trekt.

Ik probeerde wat verschillende filters uit, die zijn genoemd naar grote steden dus het is makkelijk te onthouden wat je favoriet is.
Ik probeerde eerste de standaard zwart-wit omzetting, dan de New York, de Los Angeles (die wat donkerder was), dan Tokyo (die een matter effect heeft).

Berlin vond ik nog wel mooi, London was me te hard.


Maar uiteindelijk heb ik toch voor New york gekozen, een gratis filter nota bene!
Ik wilde nog wat verder aanpassen en ging dus linksbeneden naar “edit”, daar kan je dan zelf de belichting, het contrast, … aanpassen naar je eigen wens. Ik probeerde de “vignette” waarbij je zwarte randjes creëert, maar die vond ik te fel.

Ik heb de foto iets donkerder gemaakt, door de “exposure” wat naar links te schuiven en de schaduwen een beetje lichter gemaakt.

Ik heb dan ook even de texturen verkend: de “sample textures” zitten in het gratis pakket. Ik heb bijvoorbeeld eens een light leak (een lichtlek) toegepast en dat eens wat minder fel ingesteld.


Ik heb bij het betalende pakket “grain & dust” eens wat stof en krasjes op de foto gezet, om een analoge look te creëren.


Bij de betalende Light Leaks koos ik voor Light Leak 3 BW en heb ik die iets minder fel ingesteld.

En dan tenslotte kan je onderaan rechts in het menu ook een “border” (een randje instellen), je kan de dikte, de kleuren, de tranparantie en het soort randje instellen.
Door met de optie “blending” te spelen krijg je verschillende soorten randen. Hierboven heb ik in het linkse voorbeeld een rand waarbij de foto is omgezet naar een negatief beeld. Of rechts een witte rand. Je zet eigenlijk geen rand rond je foto, je gaat een stuk van je foto omzetten tot een rand. Dus je snijdt op die manier wel een stuk van je foto weg.

Uiteindelijk koos ik voor een randloze foto en werd dit mijn eindresultaat:

Even op een rijtje:
+ PUNTEN
– een mooie app
– mooie zwart-wit filters
– heel ruime keuze van filters, mits je er voor betaalt
– als je er mee experimenteert, kan je heel coole digitale beelden creëren met de verschillende mogelijkheden

– PUNTEN
– duur, als je alles wil,
– je moet de verschillende opties aankopen alvorens je ze eens kunt uitproberen
– de vignette-optie trekt op niks, feel te felle zwarte rand, zou wat subtieler mogen (maar dat is wel bij meer apps zo)
– de “border”-optie vind ik ook maar niks, ik verwachtte een rand rond je foto, niet op je foto waardoor je een stuk van je beeld verliest

Besluit: voor persoonlijk gebruik, raad ik deze app niet aan, daar is ie te duur voor. Ik ben zelf wel heel tevreden van de mooie zwart-wit filters.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren