Ik schreef al eerder een blogpost over de kracht van lijnen. Ze leiden onze blik naar een bepaald punt en zijn dus een heel krachtig middel voor de compositie van je foto.
In mijn eerdere post liet ik beelden zien zonder mens als onderwerp. Nu wil ik graag even tonen hoe je leidende lijnen ook kan gebruiken in portret:

De balken bovenaan lopen naar het midden van het beeld toe. Dus voor mij ‘klopte’ het dan ook meer dat Carlo in het midden van mijn kader stond.

Bij een verticale kadrage worden de lijnen meer benadrukt dan bij de horizontale kadrage hieronder:

In dit beeld vormen de 4 middelste balken precies een pijl die naar Carlo wijst.

Voor deze portretreeks werkt ik met rechte lijnen bovenaan in beeld. Je kan evengoed met de leidende lijnen gevormd door een straat, een gang, een pad, … werken. Probeer verschillende standpunten uit om te zien wat best werkt en varieer eens tussen een verticaal en horizontaal kader. Veel plezier!

Je vindt heel wat tips over het fotograferen van oa. portretten in mijn nieuwe boek, de Phonetograaf.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!