Als je een foto maakt, ga je een kader trekken rond een stukje uit de wereld om je heen. Die ‘kadrering’ is heel uniek, niemand kijkt op exact dezelfde manier naar de wereld en iedereen vindt een ander stukje interessant.
Maar binnen je foto zelf, kan je werken met een extra kader, om je onderwerp extra te benadrukken. Ik geef je graag enkele voorbeeldjes hoe ik dat deed bij het maken van enkele portretten:

Bij deze foto van Shana gebruikte ik het (vuile) raam als een kader.

Door Shana hier in de deuropening te plaatsen, wordt ze extra benadrukt door de omlijning.

Een kader hoeft niet altijd uit rechte lijnen te bestaan en kan soms ook heel organisch gevormd worden; hier werken zowel de deur als de plant om de voorgrond als een omkadering.

Hier plaatste ik Carlo voor de tekening, zodat de omlijning van de tekening zijn gezicht ook omlijnden.

Antonio staat niet toevallig voor die deur; het was het ideale kader om zijn silhouet extra te benadrukken.

De voegen van deze witte muur werkten ideaal als grafisch kader om Kaat ‘in te kaderen’.

Probeer er voor te zorgen dat je onderwerp wordt omlijnd en niet wordt ‘doorboord’ door de lijnen van je kader. Bij smartphonefotografie is door de relatief grote scherptediepte alles in beeld redelijk scherp, van voorgrond tot achtergrond en dan stoort het extra als er door een hoofd een lijn lijkt te lopen.

Extra inspiratie nodig? #frameinframe
En kom gerust eens dag zeggen op instagram!

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.