Wil je graag je foto tot leven brengen? Dan kan dat heel makkelijk met de app Plotaverse!
Beschikbaar voor iOs, Android en zelfs voor je desktop!

Deze app is ideaal als je de lucht of water in je foto wil animeren.
En dat gaat echt heel simpel. Ik leg het even uit:
je moet slechts twee dingen doen; het deel in je foto dat onbeweeglijk moet blijven, moet je ‘masken’ . Daarmee leg je een soort van blokkage over dat stuk van de foto. De rest van de foto ga je animeren, daar ga je beweging in creëren.

Ik heb een foto geopend en druk op Mask. Met het borsteltje ga ik over het deel van de foto dat niet geanimeerd moet worden. Je kan het borsteltje dunner (naar links) of groter (naar rechts) maken. Als je te veel hebt gemaskeerd, kan je het borsteltje wijzigen in de gom rechts op de schuiver.

Ik begin zelf eerst met het ‘masken’ en nadien ga ik animeren. Daarvoor druk je op het links icoontje onderaan: Animate.

Het animeren gaat supersimpel: je gaat met je vinger korte streepjes zetten over het stuk dat je wil animeren. Zet de lijntjes in de richting dat je de beweging wil hebben. Je ziet dat de streepjes pijltjes worden. Een tip: maak de pijltjes niet te lang, op die manier gaat de beweging er geloofwaardiger uitzien. Als je lange pijltjes gaat zetten, wordt de beweging heel lang en daardoor ook heel snel. Je zult merken dat dat er ook nogal hoekig en onecht zal uitzien.

om even te testen hoe het er uit ziet, druk je even op het Play-teken rechts onder.

Als je merkt dat je te veel hebt gemaskeerd, kan je met de gom nog wat van het gemaskeerde wegvegen.

Je kan dan best even inzoomen op de foto en de gom heel klein instellen.

Et voila! Klaar! Simpel he?

Nu ja, helemaal perfect is het niet. Aan de randen van de muts zie je nog wat foutjes. Dat komt omdat het heel moeilijk is om zo precies te werken. De muts moet volledig gemaskeerd worden, maar je mag geen stukje van het water maskeren, want dan verschijnen er foutjes. En als je te weinig van de muts maskeert, dan gaat een deeltje van de muts meebewegen. Op het smartphonescherm kan ik met mijn vinger niet zo gedetailleerd werken. Maar toch ben ik heel blij met het resultaat na slechts 10 minuutjes werk!

Om deze foto van Mellow aan het raam heb ik de lucht naar rechts geanimeerd en dan de gereflecteerde lucht in het raam naar links.

In welke richting je de wolken laat voortdrijven, kies je helemaal zelf.


Je vindt heel wat tips en leuke foto-ideetjes in mijn nieuwe boek, ‘de Phonetograaf‘.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.
Wil je graag een workshop meepikken? Dan kan je je best haasten, want er staan er dit schooljaar maar 3 meer op de planning. Kijk hier voor meer info.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!