De lens die op je smartphone zit, is een breedhoeklens. Dat wil simpelweg zeggen dat die in een brede hoek fotografeert, dus je krijgt een ruim beeld te zien. Heel handig om op vakantie landschappen en dergelijke te fotograferen, want je ziet eigenlijk door de smartphonelens ruimer dan door je ogen, de dingen lijken verder af te liggen dan waar je staat.
Die breedhoeklens heeft ook wat perspectiefvervormingen tot gevolg. Dat komt net omdat je dichter bij het onderwerp moet gaan staan als je het groot in beeld wil. Die perspectiefvervormingen zie je vooral aan de randen van je beeld en zie je het best als je rechte lijnen fotografeert, zoals palen of gebouwen.
Je kan dat perspectief corrigeren. Ik doe dat met de fantastische all-round app Snapseed (├ęcht waar: downloaden die handel!).
Ik toon het even:
ik maakte eerst deze foto:

Vervolgens opende ik dit beeld in snapseed en ging ik met de optie “Transformeren” (bij androids noemt deze optie “Perspectief” in Snapseed) aan het werk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

stap 1: installeer de GRATIS app Snapseed
stap 2: open je foto en druk op de grote witte bol rechtsonder
stap 3: kies “Transformeren” (of “Perspectief” voor android toestellen)
stap 4: als je van boven naar onder over je beeld veegt, krijg je de verschillende transformatie-opties te zien. In dit geval koos ik “verticaal perspectief”
stap 5: door van links naar rechts te vegen over je beeld, bepaal je de mate van de aanpassing
stap 6: hoe meer naar links ik veegde, hoe rechter mijn gebouwen werden
stap 7: als je blij bent, rechtsonder op het vinkje klikken en je beeld opslaan
stap 8: als ik klaar ben, kies ik de optie “exporteren”, dan wordt je foto als een nieuw bestand opgeslagen. Stel dat je achteraf nog aanpassingen zou willen doen aan de foto, dan kies je best voor “een kopie opslaan”, dan kan je achteraf je wijzigingen nog aanpassen in snapseed als je dat bestand opnieuw opent.

Et voila!
Waar je wel op moet letten: bij het rechttrekken van je foto, gaat Snapseed aan de kanten je foto uitbreiden, zodat je niet te veel van je beeld verliest. Dat kan er soms wat vreemd gaan uitzien, wnat eigenlijk kopieert Snapseed de omliggende pixels. Dus even kijken dat je aan de randen van je beeld geen dubbele lijnen ofzo krijgt. In dat geval de foto even bijsnijden en je bent gesteld.
Succes ermee!

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren