Je hebt de term ‘scherptediepte’ misschien al eerder horen vallen of misschien zegt het je helemaal niets.

Scherptediepte in de foto is de zone in het beeld die scherp is. Hoe groter de scherptediepte, hoe meer scherpte er is in je foto van voor- tot achtergrond. Als enkel je onderwerp scherp is en alles wat er voor of achter je onderwerp ligt onscherp is, dan spreek je van een kleine scherptediepte.

Met een smartphonecamera krijg je eigenlijk altijd foto’s met een grote scherptediepte. Zowel je onderwerp als de voor- en achtergrond zijn scherp. Dat heeft te maken met het feit dat in een smartphonecamera een kleine sensor zit, hoe kleiner de sensor, hoe groter de scherptediepte.
Soms is dat wat jammer, want veel mensen vinden het wel mooi als bij een portret bijvoorbeeld enkel de geportretteerde scherp is en de rest van de foto onscherp. Een effect dat je heel makkelijk verkrijgt met een ‘grote’ camera, zoals een spiegelreflexcamera door het diafragma aan te passen. Dat kan je niet doen bij de smartphonecamera, dus moet je om dat effect te bekomen andere truukjes gebruiken.

 

1) Hoe dichter je met je camera bij je onderwerp komt, hoe kleiner de scherptediepte.

Bij deze foto sta ik verder van de oranje besjes en is de scherptediepte groot. De plantenblaadjes op de achtergrond zijn ook scherp.

Naarmate ik dichterbij de besjes kom, zie je dat de plantenblaadjes op de achtergrond al wat onscherper worden.

Als ik dan heel dicht bij de besjes kom, is de achtergrond onscherp.
Het is wel heel belangrijk om op je onderwerp (in dit geval de oranje besjes) scherp te stellen! Dat doe je door op je scherm te tikken op de plaats waar je onderwerp zit.

 

2) Smartphones met 2 lenzen aan de achterkant, hebben een ‘kleinere scherptediepte’- functie.

Bij mijn iPhone 7Plus kan ik mijn camera op “portret” zetten. De software in mijn camera herkent een menselijke vorm en gaat dan de rest van mijn foto onscherp maken. Dit is dus geen echt optisch effect, zoals bij een spiegelreflexcamera, maar een software truukje. Hoewel het ‘fake’ is, ziet het er vaak wel heel goed uit. Nu moet ik wel zeggen, dat het er vooral bij portretten goed uitziet, omdat de vorm van een mens zich daar goed toe leent, als je bijvoorbeeld een bos bloemen zou fotograferen, zal je merken dat er wat foutjes zitten in het beeld. Sommige bloemen zullen onscherp zijn en andere scherp. Die vorm is veel onregelmatiger dan een menselijk figuur en dus voor de software moeilijker te herkennen wat scherp moet zijn en wat onscherp.

Deze foto maakte ik ZONDER het ‘portret-effect’:

Deze foto maakte ik MET het ‘portret-effect’:

3) Er zijn apps waarmee je onscherpte in je foto kan brengen.
Eén van de iets prijzigere apps (2,99$) voor iPhone is PortraitCam.
Met deze app kan je heel veel zelf bepalen: je bepaalt de mate van de onscherpte, zodat je voor een subtieler effect kunt gaan. Je kan bovendien lichteffectjes toevoegen om je portret wat interessanter te maken en er zitten basis nabewerkingstools in.
Eenzelfde soort app die zowel beschikbaar is voor Android is Afterfocus. Hier ben je wel best dat je niet de gratis app, maar de PRO versie (1,5€) installeert, omdat je in de gratis app enkel je bewerkte foto in lage resolutie kan opslaan.
Er bestaan echt tal van camera apps, die dit effect kunnen toepassen, dus je kan altijd in je app store zoeken naar ‘blur background’ en eerst wat gratis appjes uitproberen. Lees voor je iets installeert ALTIJD de reviews! Daar kan je snel uit opmaken of het überhaupt wel de moeite is om de app te installeren.

 


Je vindt heel wat tips en leuke foto-ideetjes in mijn nieuwste boek, ‘de Phonetograaf’.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe BOEK? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.
Of wil je graag een WORKSHOP volgen? Check dan het workshopaanbod voor dit najaar.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!