Wellicht heb je zelf al gemerkt dat als je bij het fotograferen op verschillende plaatsen in je beeld tikt, je de belichting in je beeld ziet veranderen. Je ziet het grootste verschil als je tikt in het lichtste stukje van je beeld en eens tikt in het donkerste stukje. (Als je camera staat ingesteld dat ie onmiddellijk een foto neemt van zodra je ergens in je beeld tikt, zet die optie vooraf dan uit.)
Dat verschil komt er doordat je camera op de plek waar jij tikt het licht gaat meten en zich zodanig instelt dat de lichtmeting op die plek zo juist mogelijk gebeurt; dus dat dat stukje van je foto juist belicht wordt.

Even een klein voorbeeldje:

Hier heb ik de lichtmeting rechtsonder in mijn foto gedaan, op de plantjes. Door gewoon op de plek even te tikken.

Nadien heb ik het licht gemeten op de lucht. Gevolg: er zit meer detail in de lucht, maar de plantjes zijn donkerder geworden.
Zo, probeer zelf eens uit of je met je camera het licht kan meten; of je dus op verschillende plekken in je beeld kan tikken en je dan de belichting ziet veranderen.
Als jouw camera dit kan, dan kan je die belichting ook zelf nog verder gaan aanpassen.
Met de iPhone doe je dit als volgt: je tikt op je scherm en ziet dan het gele vierkantje met zonnetje verschijnen. Als je dan een beetje verder op je scherm met je vinger van boven naar beneden schuift, kan je je beeld lichter (naar boven) of donkerder (naar beneden) maken.

Stel dat je dat met je basis camera-app niet kan, dan kan je ook een andere camera-app installeren en daar je foto’s mee maken.
Voor Android kan je dit doen met bijvoorbeeld Open Camera.

In deze post ga ik jullie wat voorbeelden laten zien van ONDERbelichting. Foto’s waarbij ik dus minder licht in mijn camera binnen laat en dus donkerdere foto’s krijg.
Door mijn foto’s donkerder te maken, krijg ik meer detail in de lichtste stukken van het beeld. Als je nog eens naar de twee foto’s hierboven kijkt: in het eerste geval is de lucht in mijn beeld overbelicht en heb ik geen detail in de wolken meer. Door de lichtmeting op de lucht te doen, krijg ik meer detail in de lucht.


Voor deze foto deed ik de lichtmeting op het lichtste stuk van de foto en schoof ik de lichtmeter met mijn vinger nog wat naar beneden om er voor te zorgen dat het donkere stuk nog donkerder werd en ik meer detail kreeg in de lichtste/witste stukken.

Ook deze foto van de WTC-toren in New York nam ik mits overbelichting. Het was een héél erg zonnige dag en de zon reflecteerde heel hard op de toren. Ik deed de lichtmeting op de lichtreflectie op de toren, maar desondanks had ik nog steeds weinig detail in de toren zelf, dus schoof ik opnieuw de lichtmeter naar beneden om de foto donkerder te maken, waardoor ik meer detail in de toren kreeg. De lichtvlek kreeg ik niet volledig weg, daarvoor was die te hard.


Ook deze foto van mijn man Antonio nam ik onderbelicht. De ochtendzon kwam een beetje piepen door het rolluik voor ons slaapkamerraam. Ik deed de lichtmeting op Antonio’s gezicht en heb ook wat onderbelicht om de kamer donkerder te maken en meer detail in zijn gezicht te krijgen.

In nabewerking kan je dan eventueel stukken die wat te donker geworden zijn wat lichter maken, daarover later meer!

Zo, probeer het zelf ook maar eens!

Post gerust met #ikbendephonetograaf als je dit zelf uitprobeert. Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten! ?

Dit en nog vele andere creatieve foto-ideetjes staan in mijn nieuwe boek, de Phonetograaf.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!