Toegegeven: selfies maak ik zelf nooit. Ik vind het een logistiek geworstel; mijn arm is niet lang genoeg en komt in beeld, het beeld kader is te klein, de resolutie is te laag als je met de selfielens fotografeert, enzovoort enzoverder. Ik vind het zelf interessanter om een foto van mezelf te maken met de ingebouwde timer van mijn camera of met een afstandsbediening en dus niet met mijn arm.

Maar goed, dat neemt niet weg dat veel mensen wel selfie-liefhebbers zijn en daar hebben ze uiteraard alle recht toe! 😉

Alleen wil ik 1 gigantisch belangrijke tip meegeven: houd je camera ver genoeg van je gezicht! Strek je arm volledig. Waarom? Omdat je gezicht er anders compleet – maar dan echt wel COMPLEET – anders gaat uit zien.

Ik demonstreer het even:

(foto links is genomen met gestrekte arm, bij de foto rechts ben ik dichter bij mijn gezicht gekomen met de lens)

Op de foto rechts ziet mijn gezicht er langer uit, mijn ogen lijken groter en dichter bij de randen van mijn gezicht te staan. En mijn neus lijkt in verhouding tot de rest van mijn gezicht veel groter. Ik lijk een totaal ander persoon. Nope, thanks.

Dat komt door de lens in onze smartphone, dat is een breedhoeklens. Zo’n lens heeft een bolle vorm, dat is nodig om heel veel op de foto te krijgen. Daardoor treden er vertekeningen op in het perspectief; nabije voorwerpen lijken groot terwijl de achtergrond kleiner wordt en verder weg lijkt.
Voor landschap is dit geen probleem, maar voor een portret hebben die vervormingen wel wat bevreemdende gevolgen. Je wil niet dat jouw gezicht – of dat van iemand anders – er helemaal anders gaat uit zien, toch? Dus: afstand houden is de boodschap! Succes!


Je vindt heel wat tips en leuke foto-ideetjes in mijn nieuwste boek, ‘de Phonetograaf’.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!