Eén van mijn favoriete onderwerpen om te fotograferen is reflectie. Een beeld dat je ziet doordat het weerspiegeld wordt in water, een raam, een spiegel, … in een reflecterend onderwerp kortom.

Dat is een voordeel van regenweer: na de bui de straat op om reflecties in de plassen te fotograferen, zoals deze:

Bovendien heb ik nadien de foto omgedraaid (op z’n kop gezet) en daardoor ontstond dit ietwat bevreemdende effect.
Het is belangrijk bij een regenplas-foto dat je door je knieën gaat voor een mooiere compositie, je moet ook wat zoeken naar het beste standpunt. Maar het grote voordeel van smartphonefotografie is dat je onmiddellijk je resultaat kan visualiseren op je scherm. Probeer wat uit, experimenteer, wees niet te snel tevreden. Kijk op je scherm van waar je de mooiste foto kan maken, wat er gebeurt als je toch nog 10 centimeter lager gaat, of wat meer naar rechts, … .  Soms krijg ik wat vreemde blikken als ik lang rond een plas rondhang met mijn smartphone, maar die neem ik er graag bij. 🙂
Door de foto hierboven nadien 180° te draaien, moet je twee keer kijken naar de foto om hem helemaal te begrijpen. De dames lijken op het eerste zicht normaal te staan, maar dan merk je dat er in de wolken plots bakstenen hangen. Dat zijn de straatstenen. Probeer het zelf ook eens! Hoe donkerder de wolken in de lucht, hoe mooiere contrasten je krijgt in het water.

Maar het hoeft natuurlijk niet altijd te regenen om reflecties te kunnen vinden.

Als ik een raam gebruik voor een reflectiefoto probeer ik zo symmetrisch mogelijk te werken. Probeer je smartphone goed recht te houden en zoek uit wat de beste afstand is tussen je smartphone en het raam om tot zo’n strak mogelijke symmetrische compositie te komen:

Ook bij portretten vind ik het fijn om op zoek te gaan naar plekjes waar ik met reflectie kan experimenteren:

TIP: om te vermijden dat de reflectie verdwijnt in je foto, kan je de foto beter ietsje te donker opnemen. Of zorg dat je het licht meet (even tikken op je scherm) op de plaats in je foto waar de reflectie zit.

Als je ergens een spiegel ziet hangen, probeer dan uit vanuit welk standpunt je een mooi beeld krijgt te zien:

(zorg er wel voor dat je jezelf niet ziet in de spiegel)

Als je wat rondkijkt, vind je werkelijk overal reflecties!
Probeer het gerust zelf en als je je foto’s online zet, gebruik gerust #ikbendephonetograaf, dan geniet ik graag mee van je reflectie-vondsten. 🙂


Je vindt heel wat tips en leuke foto-ideetjes in mijn nieuwste boek, ‘de Phonetograaf’.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe BOEK? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.
Of wil je graag een WORKSHOP volgen? Check dan het workshopaanbod voor dit najaar.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!