Gebruik lijnen om de kijker naar je onderwerp te leiden. Onze ogen zijn van nature aangetrokken door lijnen en daar kan je als fotograaf handig gebruik van maken. Een lijn kan de kijker ergens naartoe leiden of kan de kijker door het beeld leiden. Je hebt rechte lijnen, diagonalen, gebogen lijnen en elk van die lijnen heeft compositorische kracht.
Die lijnen kunnen perspectieflijnen van de straat zijn, maar evengoed schaduwen, patronen, gebouwen. Als je eens goed rond gaat kijken, zie je ze overal.
Afhankelijk van jouw standpunt kunnen die lijnen sterker de aandacht trekken. Dus probeer eens wat lager of hoger te gaan staan, of vanuit een hoek te fotograferen.

(wat mij aan dit beeld aantrok, was de zittende man links in het portaal)

(hier vond ik het contrast van de rode rok ten opzichte van de lichtere steen wel leuk)

(hier zijn de leidende lijnen maar heel tijdelijk van aard: het spoor van de boot in het water)

Extra tip: iedereen ‘scant’ een beeld, het oog vertrekkende vanuit de hoeken. Dus als je een diagonaal in je foto hebt, kan het extra sterk zijn dat die diagonaal nét vanuit een hoek vertrekt.

Inspiratie nodig? #leadinglines

Oh en smartphonefotografie.be volgen op instagram mag uiteraard ook al-tijd 😉

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.