Toen ik in 2011 mijn eerste smartphone kocht, koos ik resoluut voor een iPhone. Ik was al jaren een Apple-gebruiker en bovendien had de iPhone een goede reputatie, zeker op vlak van camera was deze smartphone jarenlang ‘de betere’.
Een hele tijd geleden schreef ik over mijn ervaringen met de iPhone 7 Plus en dat ik daar best van onder de indruk was, maar wel veel te duur vond. Toen de iPhone 8 en X uitkwamen, besloot ik die 7 Plus te kopen omdat die toen in prijs was gezakt en naar wat ik las qua camera geen noemenswaardige verschillen vertoonde met de 8 Plus. Ik weet dat de 7 Plus dus niet het meest recente toestel is, maar aangezien die heel vergelijkbaar is met de 8 Plus lijkt deze blogpost me best relevant.
Nu … door deze blog en de vele workshops die ik geef, voelde ik de nood om ook een Android toestel aan te schaffen, dus kocht ik na heel wat reviews te lezen de Huawei P10. Ik heb deze twee smartphonecamera’s met elkaar vergeleken, maar wil nu al even meegeven dat dit geen gedetailleerd technisch vergelijk is, die vind je uitgebreid op internet. Ik wilde gewoon snel kunnen laten zien hoe verschillend de resultaten uit deze twee vergelijkbare camera’s zijn.
Ik deed een aantal tests. Ik probeerde telkens eenzelfde foto te maken met zowel de iPhone als de Huawei om dan beide resultaten met elkaar te vergelijken.
Deze foto’s zijn op geen enkele manier nabewerkt, ik heb ze zo opgenomen met de respectievelijke smartphones en komen dus zo uit de camera:

 

  

foto 1: iPhone //foto 2: Huawei
wat onmiddellijk opvalt is dat de kleuren van de Huawei feller zijn. Ze komen in dit geval ook dichter bij de ware kleuren dan de iPhone-foto.

Als ik dan even inzoomde kreeg ik dit te zien:
  
De letters zijn bij de Huawei-foto scherpen dan bij de iPhone-foto. De resolutie (het aantal pixels waaruit de foto bestaat in de breedte en in de hoogte) van de Huawei camera is veel hoger dan die van de iPhone-camera. (Zie helemaal onderaan voor de technische specificaties.)

  
foto 1: iPhone //foto 2: Huawei

Hier opnieuw valt op dat de kleuren van de Huawei gesatureerder (intenser) zijn en ook het contrast hoger is. Dat grotere contrast ziet er mooi uit, maar is niet superhandig als je veel vrijheid wil in de nabewerking.
Bij de iPhone-foto lijkt de tafel ‘zachter’ van textuur, waardoor de Huawei foto er opnieuw scherper uit lijkt te komen.


Deze foto hierboven nam ik met de Huawei met de optie “groot diafragma” ingeschakeld, deze optie zorgt ervoor dat de achtergond in de foto onscherp wordt gemaakt. Let wel op: dit is een software-truukje, dit werkt niet op eenzelfde optische manier zoals bij een grote spiegelreflexcamera het geval is. Dit blijft dus een vals effect, maar eentje dat je foto er wel een pak beter kan doen iotzien, doos bijvoorbeeld storende achtergronden die op die manier minder gaan opvallen.
De iPhone 7Plus heeft een gelijkaardige functie, de portret-stand. Ik probeerde deze zelfde foto te maken met de iPhone in die stand, maar dat ging niet omdat het wat “te donker” was … dat viel tegen.

  
foto 1: iPhone //foto 2: Huawei
ik deed in beide gevallen de lichtmeting op de wolken. De Huawei-foto vertoont opnieuw meer kleur (blauw), maar in de iPhone-foto lijken me meer details in de wolken te zitten.

 
foto 1: iPhone // foto 2: Huawei

Weer allebei genomen met de “weinig scherptediepte”-optie (waarbij je de achtergrond software-matig onscherper maakt). Over het algemeen vind ik dit effect geslaagder bij de iPhone dan bij de Huawei die alles wel heel blurry lijkt me maken. Maar wat me opvalt is dat iPhone bij deze optie het scherpe deel van de foto extra opscherpt. Bij sommige foto’s gaat dat storen, zoals bijvoorbeeld onderstaande foto:

effe ingezoomd:

Ieder haartje wordt scherper gemaakt en dat gaat er al snel fake uitzien.

Bij de portret-stand in de iPhone wordt de ingebouwde telelens gebruikt in combinatie met de standaard lens en daardoor moet je wat verder af gaan staan. Je kan het “diepte-effect” het best bekomen op ongeveer 2m afstand, maar door de telelens lijk je daardoor wel dichtbij te komen, zoals de foto hierboven. Doordat je echter wel op een afstand staat, krijg je geen lensvervormingen.
Als je bij de Huawei die “groot diafragma”-optie wil gebruiken, kan je dat op eender welke afstand van je onderwerp doen.
Als ik een soortgelijke foto van Mellow wilde maken, kwam ik dus met mijn Huawei veel dichter bij hem, daardoor zag zijn kop er vervormd uit (zijn kop was smaller en zijn snuit langer):

Dus bij de Huawei kan je best zelf eerst inzoomen en op een afstand van 2m blijven staan en dan het “groot diafragma” inschakelen. Bij Huawei zit er echter geen ingebouwde 2x telelens, maar fotografeer je bij het inzoomen met de tweede camera aan 12 megapixel ipv de 20 megapixel van de eerste camera. Op die manier lijkt er zienderogen geen kwaliteitsverlies, want een iPhone 7 Plus heeft standaard een 12 megapixel-camera.
Smartphones met één lens aan de achterkant mogen écht niet zoomen.

  

foto 1: iPhone //foto 2: Huawei
bij beweging lijkt dat opscherpen van de iPhone wel te werken, want daardoor lijkt de foto scherper dan de Huawei.

  
foto 1: iPhone //foto 2: Huawei

De vorm van Antonio’s gezicht ziet er in de rechtse foto anders uit, omdat ik ipv in te zoomen dichter bij ben gegaan en dat geeft wat vervormingen door de lens. De standaard lens is nl. een breedhoeklens en als je daarmee te dichtbij een gezicht fotografeert, wordt dat gezicht enigszins vervormd. De linkse foto werd met de ingebouwde telelenns gemaakt en de beeldhoek van die lens is kleiner, daardoor zie je minder op de muur dan bij de foto rechts.
De kleuren in de Huawei-foto zijn opnieuw wat intenser.

Van op de website van Huawei zelf ook nog even dit:
“De Leica Dual Camera 2.0 op de HUAWEI P10 bevat twee SUMMARIT H-lenzen met een diafragma van F2.2. Het resultaat: opnamen in 4K, sensoren van 20 MP en 12 MP en optische beeldstabilisatie. Superieure fotografie bij zwak licht. Wanneer u de wereld duidelijk ziet, ontdekt u pas echt hoe mooi alles is.”

TECHNISCHE SPECIFICATIES:
Max resolutie:
iPhone 7 Plus: 12 megapixel / Huawei: 20 megapixel
Kanttekening: om resolutie écht te kunnen vergelijken, moet je naar de grootte van de sensoren kijken. De sensor bepaalt de écht kwaliteit van een foto, hoe grote de sensor hoe hoger de kwaliteit van je beeld.
Front-cameraresolutie:
iPhone 7 Plus: 7 megapixel / Huawei: 8 megapixel
Diafragma:
iPhone 7 Plus: 1,8 / Huawei: 2,2
Optische zoom:
iPhone 7 Plus: ja, tot 2x inzoomen / Huawei: technisch gezien niet, maar de ingezoomde foto wordt met de 12 megapixel-camera genomen, dus geen verschil met de iPhone.
Hierbij nog een opmerking: bij de iPhone kan je enkel kiezen tussen 1x of 2x optische zoom, bij de Huawei kan je tussen 1x en 2x kiezen hoe ver je inzoomt.

En dan … niet onbelangrijk:
Prijs:
iPhone 7 Plus: voor 32GB ongeveer 749€ / Huawei: voor 64GB ongeveer 499€

Kanttekening: ik heb nu enkel de camera’s vergeleken op heel eenvoudige wijze. Deze post zegt niets over de verdere kwaliteiten van beide smartphones.

Maar als mensen me vandaag de dag vragen welke smartphone ik zou aanraden om vooral mee te fotograferen, zeg ik steeds vaker: Huawei P10. Prijs/kwaliteit is dat sowieso de betere.
En dat voor een trouwe iPhone-gebruiker.