Afgelopen zaterdag opende in Aalst het nieuwe Lab9-filiaal. Lab 9 is een Apple Premium Reseller en dus een walhalla voor een Apple-gebruiker als ikzelf. En niet alleen voor mij … uren voor de opening stonden mensen al aan te schuiven voor de deur. Dat er aan de eerste 100 klanten een goodiebag werd geschonken (in 10 er van zat een Apple Watch!) zal er wellicht ook wel wat mee te maken hebben gehad. 😉 De pers was er trouwens ook bij!
Voor de opening werd ik gevraagd om met de iPhone 7 Plus demo’s te geven aan de bezoekers. Ik maakte foto’s van de bezoekers en drukte ze af voor hen. Ik gaf hen tips om betere foto’s te maken met hun smartphone en gaf ook enkele fijne apps mee.

Het was de eerste keer dat ik zelf de iPhone 7 Plus in mijn handen kreeg en kon dus voor het eerst zelf het portret-effect ervaren.  Apple heeft namelijk in deze iPhone een softwareversie van bokeh gestoken. Bokeh drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Het gaat om de onscherpte die ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak ligt. (dixit Wikipedia)
Voor het eerst kan je dus met een iPhone een foto met weinig scherptediepte maken (een foto waarbij de zones die voor en achter je scherpstelpunt liggen relatief onscherp zijn).


-> Voor deze foto stelde ik scherp op de arm, de achtergrond is wazig.

Deze functie wordt in de standaard camera-app van de iPhone “portret” genoemd, omdat dit effect veelal in portretfotografie wordt toegepast. Er wordt scherpgesteld op de persoon en door de wazigheid van de achtergrond, gaat de aandacht naar de persoon.
Nu, in principe is dit effect het gevolg van de diafragma-opening van de lens. Bij een smartphone zijn er op dat vlak nog niet de mogelijkheden zoals die er bij een (spiegel)reflextoestel zijn. Dus dit effect wordt bij deze iPhone niet bepaald door dat diafragma, maar is eigenlijk een softwarematig effect. Vooraf vreesde ik dus dat dit er heel erg fake uit zou zien. Er bestaan namelijk talloze apps waar je dit effect mee kan toepassen op je foto en die stellen me altijd teleur. Het is ook logisch dat die apps niet hetzelfde resultaat kunnen geven als een echt lens met een grote diafragma-opening. Maar ik was aangenaam verrast om het effect te zien met deze iPhone! Het zag er heel geloofwaardig uit.
Deze iPhone bestaat ook uit twee lenzen. Dus voor het eerst kan je ook optisch inzoomen. Voordien kon je tijdens het fotograferen digitaal inzoomen, maar dit had enkel kwaliteitsverlies tot gevolg. Dus een echte no go. Bij deze iPhone 7 Plus heb je een 2x optische zoom, dat wil zeggen dat je dubbel zo dichtbij kan gaan zonder kwaliteitsverlies. Als je meer wil inzoomen, dan ga je opnieuw je pixels opblazen (= digitaal zoomen) en dat raad ik ten stelligste af. Maar die optische zoom is wel heel erg comfortabel. Denk aan: vakantiefoto’s, close portretten, … . Ik gok dat het dus niet meer zo lang zal duren eer je in smartphoneland nog veel meer zal kunnen (optisch) inzoomen.
Aan al die fijne opties hangt natuurlijk een stevig prijskaartje. Tussen de 909 en 1129€ betaal je voor dit toestel. Een ander punt van kritiek dat ik die dag ook meermaals hoorde (van voornamelijk mannen): het toestel is te groot om in de broekzak te steken. Ook niet onbelangrijk voor de niet-handtasdragers onder ons. 🙂

Een verzameling van enkele foto’s die ik zaterdag maakte:

​​(Ik gebruikte op al deze foto’s de filter F2 van VSCO.)

Mijn verdict: een heel fijn toestel om mee te fotograferen, het portret effect oogt vebazend geloofwaardig en de 2x optische zoom is een fijne meerwaarde. Het is een groot toestel; dat is een voordeel om gedetailleerd op je scherm het licht te kunnen meten en scherp te stelen. Dat is een nadeel omdat dat simpelweg niet zo praktisch is (voor in die broekzak, weet je nog?). Maar het grootste nadeel is wellicht de prijs. Die is hoger dan een deftige standaard spiegelreflex. Dus om te zeggen dat je met dit toestel een waardige vervanger hebt voor een spiegelreflex zou overdreven zijn. De sensor van een spiegelreflex camera is groter dan die van een iPhone en dus is de basis kwaliteit van de foto sowieso beter. Maar Apple beweert ook helemaal niet dat deze iPhone een DSLR kan vervangen. Voor mensen die enkel foto’s maken met hun smartphone is deze 7 Plus wél een aanrader. Het is een feit dat Apple sinds enkele jaren geleden grote stappen heeft gezet in de kwaliteit van de camera. Een koppel dat ik zaterdag fotografeerde zei dat de foto “precies met een échte camera was gemaakt”. 🙂 Dat slaat dan op dat bokeh effect dat mensen niet gewoon zijn om te zien in een smartphonefoto.
Dus je kan met dit toestel meer dan behoorlijke foto’s maken. Je kan ook in RAW fotograferen. Dat is interessant voor fotografen die nadien aan fotobewerking doen en meer detail uit hun foto’s willen halen.

Ik werd zaterdag trouwens zelf ook gefotografeerd. Met een grote dank aan Jeroen Algoet! (de foto helemaal bovenaan dit artikel is ook door hem gemaakt)