Ik deed een tijdje geleden een test.
Ik nam drie keer dezelfde foto;
– de eerste keer met daglicht
– daarna met kunstlicht
– tot slot met kunstlicht en de flits van mijn smartphone.
Dit waren de resultaten:


Ik denk dat we het er met z’n allen wel mee eens kunnen zijn dat de eerste foto er het best uit ziet? Daglicht is sowieso het dankbaarst om met de smartphone bij foto’s te maken. Je krijgt minder last van ruis en de kleuren in je beeld zien er veel natuurlijker uit.
Als je bijvoorbeeld gerechten wil fotograferen is het zeker handig om dat bij daglicht te doen. Je hoeft daarom niet buiten te fotograferen, binnen kan zeker ook, maar fotografeer dan in de buurt van het raam.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om bij daglicht te fotograferen. En uiteraard kan je bij kunstlicht ook mooie plaatjes schieten. Als je echter merkt dat je foto een wat gele of rode schijn krijgt, kan je dat oplossen in nabewerking. Die kleurzweem die over je foto hangt, is afkomstig van de lichtbron. Elke lichtbron (of dat nu de zon, een lamp of een kaars is) heeft een bepaalde kleurtemperatuur. Een kaars geeft een roodachtig licht af, een gloeilamp is meer oranje en een TL-lamp geeft geel licht. Als je een foto in de schaduw neemt, zal die blauwer zijn dan als je die foto bij de opkomende zon maakt, die veel roder is van kleur. De zon is een specialleke; die verandert gedurende de dag van kleurtemperatuur en is ook afhankelijk van de bewolking.

(bron van deze afbeelding via www.topledshop.nl)

 

 
Als je last hebt van een zweem, kan je die via een nabewerkingsapp  (zoals bijvoorbeeld Snapseed) neutraliseren door met de tool “warmte” te werken: je kan je foto kouder (= blauwer) maken als die te rood of te geel is. En je kan je foto warmer maken als die te blauw is. Zeker eens proberen!

(Bij sommige smartphonecamera’s kan je op voorhand de witbalans van je camera instellen in functie van de lichtbron waarbij je fotografeert. De witbalans corrigeert die kleurzweem en voegt zelf al een koudere of warmere correctie toe, zodat je beeld er neutraler en dus ‘witter’ van licht uitziet.)

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Zit je op instagram? Kom gerust eens dag zeggen!