De negatieve ruimte in een foto is de ruimte rondom je onderwerp. In dit geval: rondom de persoon die je portretteert.

Vaak willen we het beeld zo veel mogelijk vullen met ons onderwerp. Maar soms kan je je onderwerp net éxtra benadrukken door er veel ruimte rond te laten.

Bij een portret kan het goed werken als die ruimte heel neutraal is, zo krijg je een rustig beeld en leid alle aandacht naar je geportretteerde.

Enkele voorbeeldjes:


Dit is Antonio (mijn man, hihi -> we zijn nog niet lang getrouwd dus ik moet er nog om giechelen). Ik vond het wel leuk om die zwarte tekens mee te nemen in mijn kadrage omdat ze er als een pijl uitzagen. Bovendien vroeg ik aan Antonio om met zijn blik de “pijl” te volgen.


Dit is Shana, zij maakt boeketjes op maat en daarom vond ik het goed passen dat ze een boeketje vasthad in deze foto. Ik vroeg haar om naar het licht te kijken, zodat haar gezicht mooi het licht opving.


Dit is Kaat. Wat ik in deze foto extra leuk vindt is de reflectie van de gebouwen in Kaats zonnebril. Dat maakt dat ondanks de hele neutrale achtergrond je zo als kijker toch een beetje extra informatie krijgt over de omgeving.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!