Als je een achtergrond zoekt om een portret te maken, heb ik twee tips:
1) zoek het niet te ver
2) houd het simpel.
Met een smartphonecamera heb je redelijk veel scherptediepte: dat wil zeggen dat zowel je voorgrond als achtergrond redelijk scherp zijn. Tenzij je een “portret”-functie (oa. iPhone 7plus, 8Plus, X, …) hebt in je smartphone of “grote diafragma”-effect (oa. Huawei P10, P20, …) waarbij je camera via software de achtergrond onscherp kan maken. Maar vele toestellen heb die functie niet, dus dan moet je extra goed op de achtergrond letten. Je wil namelijk niet dat de achtergrond te veel afleiding biedt, waardoor de aandacht niet ten volle naar de geportretteerde gaat.
Daarom werkt het vaak best om een vlak als achtergrond te gebruiken, zoals een muur, een deur, een poort, … daardoor krijg je een neutralere achtergrond die niet te veel kan afleiden.
Voor een mooie achtergrond moet je het vaak écht niet ver gaan zoeken; Ook al bevind je je op een – op het eerste zicht – niet-fotogenieke plek, toch zijn er àltijd opties.

Ik liep onlangs met mijn man langs een plek waar het ene naast het andere industrie-gebouw stond. Ideaal om mooie achtergronden te vinden.
Ik toon het even:

Een beetje textuur in de achtergrond zorgt ervoor dat je beeld niet te steriel, niet te studio-achtig oogt. De gelige roestvlekjes zijn qua kleur mooi complementair aan de blauwe kleur van zijn hemd.

Waar deze foto genomen is?
(zie rode pijl)

Niet onmiddellijk de meest fotogenieke plek, maar door dichtbij te gaan en maar een klein stukje te laten zien, creëer je een heel ander beeld en heel andere sfeer.

 

Hier vond ik de rode kleur van de bakstenen goed contrasteren met het blauwe hemd en tegelijk ook een beetje terugkomen in de rode kleur van zijn tattoo rechts.

Bij een achtergrond met meer textuur, zoals de bakstenen, werkt het portret vaak ook wel goed in zwart-wit. Speel bij de omzetting van zwart-wit met contrast om tot je gewenste resultaat te komen. Er bestaat niet één soort zwart-wit, je kan een zwart-wit filter altijd extra aanpassen om meer tot de sfeer te komen die je voor ogen hebt. Maar probeer niet te overdrijven bij het verhogen van contrast, zodat je niet te veel details verliest.

Waar deze foto genomen is?

Probeer je omgeving echt te ‘screenen’, zoek naar interessante kleuren, patronen, texturen. Kijk niet naar een gebouw in z’n geheel, maar probeer het te abstracter te bekijken.

Speel met kleurcombinaties: je kan zoeken naar achtergrondkleuren die contrasteren met je model, of die net in eenzelfde kleurtoon zitten.

Waar deze foto gemaakt is?

Experimenteer ook met de kadrage van je beeld. Wat werkt best: een staand of liggend kader? Soms kan je door de richting van je kader te veranderen storende elementen uit je beeld weren.
   

En dan eens in zwart-wit proberen:

Waar deze foto gemaakt is?

Voila. Je kan dus overal wel iéts vinden om mee te werken. Als je goed kijkt.


Je vindt heel wat tips en leuke foto-ideetjes in mijn nieuwste boek, ‘de Phonetograaf’.
Wil je ook een exemplaar van mijn nieuwe boek? Hier kan je rechtstreeks bij mij eentje bestellen. Je vindt het boek ook in de boekhandel of bij bol.com.

Alle foto’s zijn gemaakt door mij (c)VickyBogaert, zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet gebruikt worden zonder toestemming. Mail me gerust als je ze graag wil gebruiken.
Ooh en kom gerust eens langs op Instagram!