Bij een smartphone kan je in tegenstelling tot een DSLR (digitale spiegelreflex camera) geen invloed uitoefenen op het diafragma (= de lensopening) en de sluitertijd (= de tijd gedurende dat het licht kan invallen op de sensor). Daarom zochten app-ontwikkelaars naar een mogelijkheid om het effect van een lange belichtingstijd (= long exposure) te simuleren met een smartphone. In plaats van dat de sensor gedurende een bepaalde tijd wordt belicht, neemt de camera gedurende die bepaalde tijd (bijvoorbeeld een aantal seconden) meerdere foto’s en die worden dan allemaal samengevoegd tot één beeld. De camera moet hiervoor wel vastgezet worden, zodat er geen storende verschuiving van stilstaande objecten in het beeld te zien is.
Deze foto nam ik normaal, dus met een korte belichtingstijd.

LongExposure02

 

 

 

Hier nam ik een foto met een ‘lange belichtingstijd’. In tegenstelling tot bij de DSLR blijft de sluiter geen 10 seconden open, maar neemt de camera gedurende 10 seconden foto’s met een bepaalde tussentijd en voegt die dan samen tot één beeld.

(c)Vicky Bogaert

(c)Vicky Bogaert

Voor dit effect gebruikte ik de app AvgCamPro (betalend), maar er bestaan ook gratis apps. Android-gebruikers kunnen bijvoorbeeld Long Exposure Camera 2 (gratis) gebruiken. Voor Windows Phone bestaat ‘ExposureCamera’ (betalend).